Carti publicate Dr. Radu Botezatu - Dr. Radu Botezatu | Obstetrica-Ginecologie

Du-te la conținut
CARTI DE SPECIALITATE PUBLICATE

MONITORIZAREA CARDIOTOCOGRAFICA
Editori: Radu Botezatu, Anca Maria Panaitescu, Nicolae Gica, Gheorghe Peltecu.
Editura Academiei Romane, 2021, ISBN 9789732733806
Dr. Radu Botezatu - Editor si Autor al Capitolelor 2,3,6,8,11, 12 si 14.

  Calitatea îngrijirilor mateno-fetale a crescut neîntrerupt în ultimile  decenii, fapt ce se reflectă în reducerea continuă a ratelor de mortalitate și  morbiditate maternă și neonatală, determinând, în același timp, ca și așteptările părinților și ale societății, în general, să fie la fel de ridicate atunci  când se vorbește de naștere în condiții de siguranță. Dacă investigațiile fetale în cursul vieții intrauterine au devenit extrem de performante permițând  atât diagnostice corecte prenatal cât și tratamente eficiente prin manopere  miniinvazive, nu aceeași remarcă se poate face despre siguranța monitorizării în travaliului. Această discrepanță între așteptările pacientelor și ale  familiilor lor și realitatea potențial imprevizibilă a evoluției travaliului determinat introducerea unor noi investigații pentru monitorizarea statusului fetal intrapartum sau perfecționarea unor tehnologii deja existente. Operația cezariană a apărut drept soluția de a livra promisiunile unei  nașteri lipsite de riscuri sau surprize neplăcute, chiar și atunci când acestea  nu existau, adică în cazul absenței unei indicații materno-fetale.  
  Complicațiile materne imediate sau tardive, dar și fetale, au arătat,  fără dubii, că operația cezariană la cerere sau fară o indicație medicală este  o atitudine care nu trebuie continuată. Atât din cauza morbidității crescute  cât și a costurilor financiare ridicate ce afectează sistemul de sănătate, este  important ca operația cezariană să se efectueze pe criterii medicale. Monitorizarea cardiotocografică (CTG) este cel mai eficient dar și  principalul instrument disponibil al obstetricianului, în travaliu, pentru  evaluarea stării de bine a fătului. Cardiotocografia poate fi considerată o  artă obstetricală, o ramură complexă a specialității ce necesită interpretare  avansată. Această interpretare permite ca intervenția de urgență să rămână  rezervată doar pentru cazurile justificate, oferind însă și posibilitatea nașterii vaginale în condiții de siguranță tuturor gravidelor care doresc. Interpretarea traseelor CTG solicită cunoștințe clinice și paraclinice complexe ale personalului medical pentru integrarea situației în context  clinic și elaborarea unei decizii corespunzătoare
  La momentul introducerii aparatelor de monitorizare CTG în spitalele din România, interpretarea traseelor CTG era realizată la nivel minimal și însemna luarea unei decizii bazate pe vizualizarea unui număr (frecvența cardiacă fetală), fără a integra și interpreta datele obtinuțe din monitorizarea fetală. Acestă conduită avea că rezultat fie o supraevaluare a riscului fetal (feți extrași de urgență prin operație cezariană fără absolut nicio suferință), fie subevaluarea (feți născuți vaginal în stare precară). În consecință, introducerea monitorizării CTG a fost urmată de o creștere a incidenței operației cezariene de urgență, fără a diminua însă morbiditatea și mortalitatea neonatală. Cu trecerea timpului, prin familiarizarea personalului, atingerea curbei de învătare și clarificări prin studii de cercetare, monitorizarea CTG în travaliu și-a găsit locul ca un element esențial al siguranței nașterii. Spitalul Filantropia are o rețea integrată de monitorizare CTG a tuturor gravidelor în travaliu, dar și în afara acestuia. Interpretarea rezultatelor este facilitată de un soft performant și de un antrenament continuu realizat prin analiza traseelor anormale în cursul unor întâlniri săptămânale cu rezidenții și moașele. Ideea realizării acestei cărți s-a bazat dorința de a pune la dispoziția colegilor experiența noastră și a unor lideri de opinie de nivel mondial (Profesorul Diogo Ayres-de-Campos, coordonator al „FIGO Guidelines on Intrapartum Fetal Monitoring” și a colaboratorilor săi).

  Actuala carte promovează abordarea unei atitudini profesioniste și este destinată medicilor obstetricieni practicieni și moașelor care își desfășoară activitatea în sala de nașteri, precum și rezidenților obstetricieni-ginecologi. Cartea acoperă integral toate situațiile și modificările cardiotocografice care pot apărea în timpul unui travaliu, de la cele mai des întâlnite, cum ar fi aspectele tipice de hipoxie subacută sau acută, prezente aproape la fiecare expulzie, până la cazurile extrem de rare ca hemoragia feto-maternă, ruptura uterină pe uter cicatricial sau anemia fetală. Imaginile traseelor CTG prezentate în carte fac parte din cazuistica reală, fiind înregistrate în blocul de nașteri al Spitalului Clinic Filantropia din București unde funcționează non-stop o stație centrală de monitorizare avansată cu ajutorul căreia s-a reușit menținerea incidenței operației cezariene de urgență, având ca motiv traseul CTG anomal, sub 15%. Fiind prima carte din România care abordează exclusiv această investigație obstetricală, considerăm că ea va contribui semnificativ la creșterea calității îngrijirii medicale oferite gravidelor în timpul travaliului,
scăzând numărul operațiilor cezariene fără indicație obstetricală și crescând siguranța nașterii vaginale. Prin abordarea complexă a tematicii, prin traseele CTG prezentate, sugestive pentru cele mai frecvente situații clinice patologice întâlnite în travaliu, prin calitatea grafică excelentă cartea reprezintă un moment editorial de referință în literatura medicală din România.
  Mulțumim tuturor colegilor care au contribuit la realizarea acestei cărți.

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA CRONICA SI SARCINA
AM Panaitescu, Editura Universitara Carol Davila, 2018,  ISBN 9786060110255
Dr. Radu Botezatu - Autor al Capitolului 6 - Nasterea

In urma cu cateva decenii existenta unei patologii medicate cronice putea reprezenta o contraindicatie pentru conceptie.
Progresele medicinii modeme au permis ca femei tinere, suferind de boli cronice, sa poata ramane gravide, sarcina sa le fie urmarita in siguranta si sa nasca copii care sa aiba o evolutie postnatala normala. Sarcinile cu risc obstetrical crescut necesita o supraveghere deosebita din partea unei echipe complexe, a carei cooordonare o realizeaza obstetricianul si specialistul in patologia cronica asociata sarcinii. Patologia medicala complexa asociata sarcinii a dus la aparifia unei noi subspecialitati in obstetrica: obstetrica medicala. Aceasta este o punte de legatura intre obstetrica clasica si medicina interna. Hipertensiunea arteriala este una din cele mai frecvente afectiuni medicale asociate sarcinii. Ea complica 5-10% din totalul sarcinilor si influenteaza cel mai mult morbiditatea si mortalitatea materna, ajungand sa reprezinte pana la 16% din mortalitatea materna peripartum in tari dezvoltate.
Hipertensiunea preexistenta sarcinii reprezinta o provocare si mai mare pentru obstetrician datorita necesitatii evaluarii permanente a evolutiei bolii, a terapiei sale antenatal si in cursul sarcinii, a riscului mult mai mare de aparitie a preeclampsiei si eclampsiei, a tratarii complicatiilor si a terminarii nasterii intr-un moment optim, pentru a evita complicatiile mateme si fetale. Urmarirea unei gravide cu hipertensiune arteriala nu se incheie odata cu nasterea. Ea va continua si imediat postpartum in ceea ce se defineste mai nou trimestrul IV al sarcinii.
Sarcina fiind considerata un test de efort medical pentru viata, va trebui sa fie urmata de un program de preventie secundara care sa evite sau sa intirzie aparitia unor complicatii specifice HTA in a doua jumatate a vietii. Lucrarea noastra isi propune sa sistematizeze si sa selecteze cele mai noi date referitoare la HTA cronica asociata sarcinii si sa ofere specialistului obstetrician un instrument de lucru practic in activitatea clinica zilnica.

INCONTINENTA URINARA DE EFORT
Editori: Gheorghe Peltecu, George Iancu, Anca Maria Panaitescu, Nicolae Gica
Editura Academiei Romane, 2018,  ISBN: 9789732729700
Dr. Radu Botezatu - Autor al Capitolului 8 - Fizioterapia in IUE, Capitolul 12 - Colposuspensia Burch si al Capitolului 17 - Fizioterapia in IU prin imperiozitate.

lncontinenta urinara de efort este o afectiune foarte frecventa, mai ales in randul femeilor aflate in premenopauza sau menopauza. Este adesea o afectiune heterogena, fapt care ingreuneaza diagnosticul corect si face, uneori, tratamentul ineficient. lncontinenta urinara de efort afecteaza profund calitatea vietii unei femei. Diferentele sociale si culturale intarzie prezentarea la medic astfel incat diagnosticul este stabilit adesea tardiv.
Exista mai multe forme de incontinenta urinara, de multe ori intricate, fapt care necesita multa atentie in luarea unei decizii si minutiozitate in evaluare pentru a stabili un diagnostic corect si pentru a recomanda tratamentul adecvat. Evolutia metodelor care sa faca distinctia dintre incontinenta
urinara de efort, vezica hiperactiva si  incontinenta urinara mixta, a fost remarcabila in ultimile decenii.
Evolutia tratamentului incontinentei urinare de efort evidentiaza un numar impresionant de procedee utilizate, a caror eficienta terapeutica a ramas mult in urma asteptarilor, atat pe termen mediu sau lung. Numarul procedeelor chirurgicale folosite in trecut s-a restrans foarte mult, tratamentul chirurgical actual fiind dominat de folosirea bandeletelor cu montare transobturatorie sau retropubiana. Incontinenta urinara de efort este asociata cu modificari ale planseului pelvin care survin postpartum si evolueaza de cele mai multe ori, complicand si mai mult diagnosticul si decizia terapeutica, cu reflectare evidenta in prognostic. De cele mai multe ori, tratamentul se adreseaza concomitent si acestei patologii asociate.
Monografia prezinta o analiza complexa a incontinentei urinare de efort, de la epidemiologie, anatomie, patofiziologie, diagnostic si investigatii urodinamice si
pana la tratament chirurgical, medical sau alternativ, in caz de esec al terapiei primare.
Fiind rezultatul unei colaboriiri ce reuneste unii dintre cei mai importanti lideri de opinie in domeniu ai UMF ,,Carol Davila" dar s1 lideri de opinie internatonala ,,lncontinenta urinara de efort" va fi cu siguranta o sursa importanta de informatie la zi si va contribui la cresterea calitatii ingrijirilor in aceasta patologie.

LEZIUNI PRECURSOARE ALE CANCERULUI DE COL UTERIN
Editori: Nicolae Gica, AM Panaitescu, Radu Botezatu, Gheorghe Peltecu
Editura Universitara Carol Davila, 2018,  ISBN 9786060110354
Dr. Radu Botezatu - Co-editor si autor al Capitolului 9 - Conduita in cazul testelor de screening anormale in timpul sarcinii

Infectia cu virusul Papilloma uman (HPV) este una dintre cele mai raspandite infectii cu transmisie sexuala in lume. Desi legatura intre infectia HPV si cancerul colului uterin este clar demonstrata, politicile publice de vaccinare impotriva HPV nu au rezonanta asteptata si nu dau, inca, rezultatele scontate.
Infectia HPV genereaza leziuni precursoare ale cancerului cervical care evolueaza pe o perioada relativ lunga de timp permitand depistarea lor precoce si tratamentul conservator adecvat, care sa impiedice atingerea stadiului de cancer invaziv.
De aceea instruirea ginecologilor si a celorlalti actori implicati in screening-ul leziunilor precanceroase ale colului uterin si a tratamentului lor adecvat ramane o prioritate. Monografia prezenta reuneste un grup de specialisti cu experienta in patologia infectiei HPV, in cea mai mare parte afiliati UMF Carol Davila. Ea acopera aspectele legate de epidemiologie, diagnostic de laborator, examen citologic si anatomopatologic, vaccinare, colposcopie, tratament chirurgical conservator.
Bazandu-se pe informatii actualizate in domeniu, monografia pastreaza un caracter practic ce o va face utila medicului ginecolog dar si medicului de familie sau de alte specialitati (pediatri, infectionisti, dermatologi).
Multumim tuturor colaboratorilor care au contribuit la realizarea acestei monografii.

GHIDURI CLINICE - SECTIA OBSTETRICA
Radu Botezatu, Gheorghe Peltecu - Publicatie interna Spitalul Clinic Filantropia 2017
Dr. Radu Botezatu - Coordonator volum

Acest ghid a fost tradus și re-adaptat, cu permisiune după ghidul de protocoale clinice Maternity Guidelines - St George's Hospital - Londra, Marea Britanie.
Ghidul a fost conceput in momentul revenirii mele din stagiile de pregatire din Marea Britanie in scopul de a standardiza conduita clinica pe care am invatat-o acolo si pentru a putea fi aplicat cu resursele disponibile la acel moment in Spitalul Clinic Filantropia (anul 2017). Dupa introducerea in practica a statiei centrale de monitorizare a travaliilor - Omniview Sisporto cu analiza computerizata in timp real a traseelor CTG, incidenta complicatiilor din travaliu precum si a operatiilor cezariene de urgenta a scazut considerabil si se mentine scazuta pana in momentul actual.
Aplicarea cu succes a acestui ghid a avut rezultate impresionante in practica obstetricala din Romania: introducerea in premiera a protocoalelor NVDC - Nasterea vaginala dupa operatia cezariana, VCE - versiunea cefalica externa, Nasterea instrumentala cu vidextractor Kiwi. Aceste proceduri si manevre au devenit astazi o rutina in Spitalul Clinic Filantropia.

URGENTE OBSTETRICALE INTRAPARTUM
Editori: Gheorghe Peltecu, Anca Maria Panaitescu, Radu Botezatu, George Iancu
Editura Academiei Romane, 2017,  ISBN 9789732728536
Dr. Radu Botezatu - Editor si Autor al Capitolelor 6,8 si 16.

Obstetrica modernă a cunoscut transformări importante în ultimele decenii şi continuă să se redefinească. Perioada ultimului deceniu se caracterizează printr-o serie de trăsături definitorii.
În primul rând o creştere fără precedent a numărului de operaţii cezariene. Percepută nerealist drept o operaţie simplă, cezariana a atins cote alarmante fiind solicitată atât de paciente cât şi recomandată cu uşurinţă de medici. Statisticile arată, fără echivoc, că incidenţa complicaţiilor după operaţia cezariană este mult mai mare decât după naşterea naturală. În plus sistemele de sănătate publică atrag atenţia asupra creşterilor îngrijorătoare ale cheltuielilor legate de operaţia cezariană şi complicaţiile sale.
În al doilea rând patologia medicală asociată sarcinii a crescut simţitor şi tot mai multe paciente au ajuns să aibă sarcini complicate în care recomandarea de naştere prin operaţie cezariană, înainte de termen, este mai frecvent formulată.
Rata sarcinilor obţinute prin reproducere medicală asistată a cunoscut şi ea o creştere importantă şi multe paciente şi multi medici au considerat că naşterea în aceste cazuri, cu mare încărcătură emoţională, trebuie facută prin cezariană, deşi toate recomandările societăţilor profesionale arată că modul de naştere trebuie să se bazeze pe recomandări obstetricale sau medicale.
În prezent se pune, mai pregnant decât până acum, problema reducerii numărului de operaţii cezariene şi implicit a complicaţiilor şi a costurilor pe care ele le aduc.
Actuala carte este promotoarea unei astfel de atitudini profesionale, de reîntoarcere a obstetricii la vechea ei menire de asistenţă a naşterii vaginale şi de a recomanda operaţia cezariană pe criterii obstetricale.
Cartea este unitară fiind produsul conceptual al unui spital cu tradiţie în obstetrică. În fapt Filantropia este leagănul obstetricii româneşti, iar această carte
reprezintă o continuare a tradiţiei. Cartea abordează cele mai importante aspecte de patologie obstetricală ale travaliului. Readuce în practica cotidiană naşterea vaginală operatorie, uitată prin lipsa continuităţii acestei ucenicii sau omisă de teama litigiilor medicale, defineşte şi diagnostichează, pe baze moderne şi cu aparatură modernă, statusul fetal incert în travaliu şi stabileşte conduita în cazurile obstetricale dificile, cum ar fi placenta cu aderenţă anormală sau extracţia dificilă în cezariana efectuată în periodul II al naşterii.
Cum asistenţa la naştere este asigurată de o echipa multidisciplinară, cartea prezintă elemente de noutate absolută în literatura de specialitate din România. Sunt de asemenea prezentate hemoragia obstetricală masivă, tromboembolia pulmonară şi noul concept al emboliei cu lichid amniotic.
Conduita actuală în sepsisul obstetrical şi în preeclampsie şi eclampsie completează aportul informaţional al acestei cărţi. Prin complexitatea tematicii abordate, focalizată numai asupra momentul travaliului, prin ultimile noutăţi prezentate, prin aspectul clar ce facilitează diagnosticul dar şi conduita, prin calitatea editorială excelentă, suntem siguri că această carte va reprezenta un moment de referinţă în literatura medicală din România.
Multumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei cărţi.

TRATAT DE CHIRURGIE
 Volum V - Obstetrica si Ginecologie
Editori: Prof Dr Irinel Popescu, Prof Dr Constantin Ciuce
Editura Academiei Romane, 2014,  ISBN: 9789732724101
Dr. Radu Botezatu - Co-autor al Capitolului 10 – Nasterea vaginala operatorie

Tratatul este publicat in luna Octombrie 2014 sub auspiciile prestigioase ale Editurii Academiei Romane.
Spre deosebire de editia I-a, volumul V abordeaza atat ginecologia cat si obstetrica. Este un volum care abordeaza pe parcursul a 870 pagini aproape toate aspectele importante ale acestei specialitati.
Volumul are un numar de 80 de autori din aproape toate centrele universitare ale Romaniei, fiind un produs al generatiei actuale de specialisti in obstetrica si ginecologie.

Partea I-a se adreseaza ginecologiei. Partea a II-a este dedicata obstetricii si cuprinde capitole abordate in premiera intr-o carte romaneasca, cum ar fi: genetica in practica obstetricala, ecografia in obstetrica, nasterea vaginala operatorie, socul in obstetrica, analgezia si anestezia in obstetrica, trombofiliile si practica obstetricala. Celelalte capitole se refera la obstetrica clasica, abordand insa si alte aspecte cum ar fi: hipertensiunea arteriala gestationala, patologia chirurgicala asociata sarcinii si patologia medicala asociata sarcinii, izoimunizarea Rh, bolile cu transmisie sexuala.

Volumul cuprinde informatii de ultima ora si este cea mai completa sursa de informatie in specialitatea obstetrica ginecologie. Este elaborat de un colectiv de specialisti care reprezinta liderii de opinie ai generatiei actuale. Caracterul unitar al cartii este una din multele sale calitati, cartea putand fi o sursa comuna de informatii si pentru anestezisti reanimatori, internisti, oncologi medicali, chirurgi oncologi sau alte specialitati.

Informatia este concentrata si sistematizata putand fi usor asimilata si aplicata in practica clinica. Ea va constitui cu siguranta o baza in formarea generatiilor de rezidenti in obstetrica- ginecologie.
Prezentarea grafica si iconografia de exceptie vor face volumul atractiv sporind interesul si placerea cititorilor de a o lectura.
©2019-2023 Radu Botezatu
Înapoi la cuprins